>>test

Saturday, September 11, 2010

Cerita Raya? [Updated]


Poof!! Gambar dah hilang


HARI PERTAMA RAYA

Malam sebelumnya,

Tertidur bukan main lama (tak ingat bangun bila). Bangun-bangun, kaki lenguh-lenguh. Dah tua sangat agaknya. Kesian diri sendiri. Mata memandang alatan menguih yang masih bersepah belum dikemas. Masih ada satu lagi doh belum disentuh. Cornflakes pula jeling-jeling minta simpati. Aiyoh, makcik dah malas, tak larat!

Singgah ke dapur, bertambah-tambah rasa 'seronok'. 'Lawo' sungguh dapur makcik. Mengemas? Belum datang seru.

Sunguh-sungguh tak ada rasa. Malas.

Akhirnya Susi dibuka, X Men Last Stand ditonton buat kali ke berapa. Dua orang lagi mula menyibuk nak tengok sama. Apa lagi, rancak la aku bercerita.

"X Men ni cerita paling umph dalam dunia. Fiqh Harakah, fiqh jihad, semua ada. Yang tak ada mungkin fiqh ibadah sahaja" - semangat datang tiba-tiba.

"Xavier bertindak sebagai murabbi bagi anak usrah die" - Bla bla bla, makin suka nampaknya. Tengok muka diorang, macam tak faham saja apa aku kata. Lantak korang lah, yang penting aku bahagia.

Habis tengok X Men, baru rasa semangat macam biasa. Selalunya macam itulah, nak semangat tengok X Men, G.I Joe, Batman Dark Night. Yang terbaru The A Team, tapi belum rasa 'feel' dengan mereka lagi. Tetap-tetap X Men terbaek. Agaknya spesis kelawar hijau, ada rasa ukhuwah dengan geng-geng termutasi ni.

Tengok jam, 'Mak aih 4 pagi!'. Bangun juga akhirnya, memeriuk dan mendapur.

Kepala sentiasa mencongak jam waktu Malaysia

"Semua dah ada ke?"
"Tengah buat apa tu? Bisingnya!"
"Makcik-makcik tu tengah bergosip depan bilik air"
"Bergosip? Nak join!!"

"Kesian la laki masing-masing, bini sibuk bergosip, tidur sorang la malam raye nampaknye. Haha.." - memang aktiviti malam raya, tapi kali ini lebih dahsyat, sampai ke 5 pagi! Melampau sungguh mak-mak sedara, waktu kita tak adalah mereka nak 'havoc' bergosip tak ingat. Cis.

Aku membayangkan, kalau aku ada di sana, esok paginya mesti aku jadi mangsa. Mangsa gosokkan baju-baju mereka seisi keluarga.

"Ala tolonglah Dida, engkau bukan ade anak-laki nak uruskan!" - ceh, riak ada anak laki.

Jadi, bersyukur raya di Jordan, hehe.


Bila takbir bergema-gema dari Masjid Yarmouk kesayangan hamba, baru hati terdetik, 'Oh, raya'. Sungguh macam tiada rasa. Cerita seterusnya, tak mahu cerita :D


Tahun ini pesan ke Umi baju raya warna ungu. Sebabnya, rumah7 dah syuro begitu. Awal hari tu, ada seseorang buat muka sedih lagi tabah, akan beraya di sini. Kasihan melihat ketabahannya, cakap dengan Umi suruh buatkan satu pasang untuknya. Baju kurung Pahang, jangan main-main. Semangat 1Malaysia.

Tup-tup, dia pergi meninggalkan kami. Bagus, ada 2 baju raya.

Satu pasang, komen saya pada Umi,
"Meriah jiddan Umi oi.."
"La, ko nak pakai kat mana? Pakai dalam rumah dah la" - (_ _!!) Ingat Malaysia ke..
"Pakai kat luar la jalan-jalan, sini bukan ade sanak saudara jiran tetangga nak datang rumah satu hari.. Sob sob.."

Maka jadilah baju tersebut, er, baju pakai di rumah. Nasib baik satu pasang lagi agak gelap warnanya, walaupun awal-awal segan juga.

Walaupun tak ada yang datang beraya, tapi memakai baju raya sepanjang hari tetap menjadi kewajipan, er, dulu keterpaksaan. Sebab dulu, balik beraya, sampai rumah terus tukar kemaja T, rugby punya. Kan lebih selesa? Bila hidang tetamu, mak sedara perli, "Dah macam orang gaji aku tengok ko". Cet

Perancangan beraya?

Tak rancang mana pun.

Diorang sibuk nak tengok movie siang raya. Aku pun bagi la The Lovely Bones. Mula-mula menghadap sambil kunyah Tat Nenas, lepas tu sibuk menyorok di sebalik bantal. Sungguh ceh mereka ini. Padahal cerita itu cukup best, tapi sangat pastilah tak boleh lawan X Men. Hehe

Petangnya baru kami bergerak (lagi) beraya.

Makan rendang, entah, belum feel raya juga. Tak faham.


RAYA ARAB

Melalui Syarie Jamiah di hari raya, sebenarnya sesuatu yang agak mencabar bagi wanita tabah seperti kami. Ramai sungguh manusia, yang jantina perempuannya boleh di kira dengan jari, tapi yang kromosom XY, raaamai!

Sudahlah mereka hanya pakai kemeja t sehari-hari. Paling semat pun bersut blazer. Kita? Penuh warna-warna Malaysia. Memang jadi tumpuan ramai. Terasa nak muraqib di siang hari.

Satu perkara lagi yang pelik, hari raya, banyak pasukan berkuda. Jangan bayang yang semat-semat, abang-abang biasa-biasa sahaja. Seronok ye berkuda di hari raya?


RAYA TERAKHIR ORANG BUJANG

Kami semua cuba menggembirakan seorang bakal tidak-bujang-lagi di raya ini. Untung raya 2010, akan diadakan majlis akad nikah di bumi Irbid. Esok (12 Sept) selepas Asar.

Semua pakat-pakat tolong membayangkan hari bahagia. Tolong bagi idea posisi duduk mendengar akad, siap cuba-cuba demonstrasi lagi. Hahaha, Kak Ain siap tanya esok si pengantin pakai baju apa, takut-takut orang lain terlebih seri dari pengantin.

Dan saat ini, sedang mendamaikan hati, untuk melepaskan sahabat tercinta ke gerbang yang sama. Teman sepergolekkan, sepertawaan, sepermainan, serta sepercomelan. Tahu-tahu berjodoh dengan naqib aku sendiri. Cis, senyap-senyap rupanya. Walaupun sejak 2007 aku dah terhidu, tapi buat tak tahu. Betul kata orang, perempuan ini sixth sensenya kuat.


Salihah Yaacob, Syi sayang anda sangat-sangat.

Walau nanti kita dah tak boleh bergolek sama-sama, walau nanti kita dah tak boleh minat orang yang sama (haha, cemanalah dulu boleh Sa minat orang lain, padahal sudah dipunya?), walau nanti dah segan nak koling-koling,

Abg Dzul yang suka berfantasia berkonvo. Konvo juga akhirnya

Tapi tak apa. Sebab Syi tahu Abg Dzul tu siapa. Sengal-sengal dia, walau selalu kedekut nak belanja, tapi jiwa dia mulia. Sayang seorang naqib pada anak-anak usrahnya sungguh-sungguh ada. Apatah lagi pada isterinya yang terchenta.

(Harap Abg Dzul tak baca blog ini. Kalau tak kantoi)

Selamat menuju alam bahagia. Dah bahagia tu, adik beradik sendiri jangan lupa. Kalau tak, Syi balik Sg Buloh tu, lesing dua-dua. Hish


Overall, raya tetap terasa. Tahun lepas di Mafraq, semangatnya waktu memasak. Berjenis-jenis hidangan dan kuih buat. Tapi bila tiba pagi raya semua dah longlai. Dan mungkin juga waktu itu kami duduk sakan beramai-ramai. Seronok lebih SIKIT. Ini, cuma bertiga. Seorang tidur, kan ke dah tinggal dua saja..

Ada 5 kali sahaja lagi raya di perantauan. Mesti tinggalkan kenangan yang indah-indah, biar dirindu-rindu waktu tua. Biar nanti banyak modal nak cerita pada anak cucu.

Selamat bergembira bersama keluarga. Dari kami, Sekuat Tabah



Sakit hati tengok Buletin Utama Raya. Rupanya YAB Dato Seri Najib live-stream dengan pelajar kebanyakkan negara. Kaherah pun ada. Jordan? Cis. Najib Daud pun kami tak ada.

Aktiviti raya ke 2 pun boleh tahan best. Lipat dan basuh baju, TIGA BAKUL. Dah macam anak cucu balik kampung. Memang rindu Batu Pahat T_T, sebijik aktivitinya!


11 comments:

miss nabilah said...

k.shi + rai + FarHan !
selamat hari raya.

[asal k.aieshah 21 tak masuk?]

Syahida Majid said...

Err.. Die duk celah mane kat Irbid ni? Tak jumpe pun

-hazen said...

muka habis tabah la ni :)

Najwa Aiman said...

birruunye rye~ :)

nk tgk baju raye farah.

nurfadhlinashaari said...

rye!!! :)

Syahida Majid said...

Kami memang cun!
Eh tak memasal, huhu

farahh said...

kenapa semua cerite seram2 T_T
cannot go la, haha
x-men lagi ok kak syi :D

k.mie said...

amboi3 syie...dh lupakan kampung ye. igt nk g gk irbid, tp rumah yg siket kt mfrq ni pn xabis lg pegi. xpelah, nnti ada masa i pegila bando irbid tu. tp xtaulah syawal ke brp, zulqaedah pn ontahlerr..:p hehehe jgn maraa aaa...:D

Syahida Majid said...

Gi masa bulan terbelah dua lah k.Umi.. Senang sikit

W M Najib said...

adohay, cmne lah aku boleh terlepas post ni.

ramai orang pakai baju purple. tak faham betul. sy dah pakai lama dah. kirenya saya maju la ya. hohooho.

takpe takpe. nnti meh sy buat streaming vdeo khas untk bdak Irbid. nak mengubat luka dek abang PM tak buat utk Joden.

:)

salam lebaran kak syi.

Syahida Majid said...

Raya dah lepas la Dato Seri.. Moh le pose enam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 Terbang | Lihat | Tafsir. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates | Blogger Styles | WP by Masterplan