>>test

Friday, September 19, 2008

Macaroni and Cheese. Alangkah...



Saya bukanlah pakar dalam bidang masakan. Tanyalah adik saya, berapa kali dia nampak saya memasak di rumah. Mesti dia jawab "Kakak aku masak? Lol!!" Tapi cuba tanya ahli bet N301 Perwira, siapa biasa duk sorang buat projek di dapur. Haha.. Walau masakan ku tidak sehebat Azim yang bakal menjadi MPM UTM Skudai, tapi atas rasa kasih-sayang kat ahli rumah, kita hantam saja. Diorang tak bising pun, asalkan ada benda nak dibuat makan. Em, macam tu kot omak-omak kita, atas nama CINTA mereka secara automatisnya memasak. Huhu..

Ah, cukup mengarot. Sebenarnya nak kongsi rasa, eh, resepi. Pernah dengar Macaroni and Cheese, atau waktu pertama kali saya dengar Mac & Cheese. Saya diperkenalkan oleh agen Booth dan Bones dalam siri "Bones". Hai, tak pernah tengok? Kesian.. Tak pe lah.



Kembali kepada Mac & Cheese. Huh, saya memang suke amat-amat dengan keju. Peh, lihatlah sendiri kekejuannya.. Huh, waktu puasa nih, memang jahat betul saya menguji iman anda. Keh keh keh..

Baik, jom kita mula studi tentang Mac & Cheese ini!

Bahan-bahan asas nak tambah bahan lain, terpulang
  • 115g macaroni
  • 55g butter/marjerin
  • 30g tepung gandum
  • 575ml susu segar
  • 170g cheddar cheese
  • garam dan lada sulah
  • 100g serbuk roti
  • 45g parmesan cheese-parut


Mari Mula!!!

Panaskan susu dan di dalam periuk kecil dengan api perlahan. Awas, jangan biarkan ia mendidih. Ketepikan.

Cairkan mentega di dalam periuk. Masukkan tepung, sebatikan. Masak selama 2-3 minit. Hati-hati agar tidak hangit. Tapiskan campuran susu tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Sebatikan dan gaulkan perlahan. Masak sehingga mendidih, kacau selalu. Masak selama selama 4-5 minit. Masukkan sedikit garam dan lada hitam. Padamkan api dan masukkan 30 ml cheese dan kacau hingga cheese cair dan sebati.

Panaskan oven 200 darjah C (400 darjah F). Sapukan sedikit mentega pada bekas casserole (oven proof) dan taburkan sedikit serbuk roti.

Sambil itu, rebus pasta dengan air yang dimasukkan sedikit minyak dan garam (atau salted butter) sehingga 3/4 masak atau "al dente". (Tip : kurang sedikit daripada masa yang dianjurkan di paket).

Buang air rebusan pasta dengan penapis. Masukkan ke dalam "sos" tadi, gaul rata. Masukkan ke dalam bekas casserole. Taburkan serbuk roti dan baki cheese tadi. Bakar selama 20 minit sehingga kekuningan dan cheese membuak.


Sekian resipi yg di copy and paste tanpa mencubanya dahulu. Huhu. Selamat bereksperimen!

AMARAN! Resipi ini tak sesuai dicuba oleh mereka yg mahu berdiet atau jaga body

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 Terbang | Lihat | Tafsir. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates | Blogger Styles | WP by Masterplan