>>test

Wednesday, January 27, 2010

Bukan Tak Ada, Cuma Sedikit Lambat



"Hidup kita ni Tiqah, memang betul-betul unik. Tiap orang ada rezeki masing-masing"

"Em..."

"Yelah, dulu waktu kat Matrik, tengok kawan-kawan dapat result UPU, teruja cek SMS dapat universiti mana, memang terasa sangat. Patah hati!"

"Tapi siapa sangka, kan? Dari budak fail matrik macam K.Shie ni, masuk universiti pun separuh jalan, macam tak ada masa depan, tup tup dapat medik. Sekarang ni K.Shie rasa, Allah bagi rezeki yang lebih baik!"

Ah, sudah tamat satu semester!


KANVAS MASING-MASING LAIN GAMBARNYA

Ya, bila hari ini tiba, berakhirnya penggal pertama sebagai pelajar Perubatan, hati ini berasa bercampur gaul.

Betapa, macam-macam warna yang Dia lakarkan atas kanvas hidup kita. Gambar yang awalnya gelap tak berbayang, tak berbentuk, malah nampak sedikit buruk. Mata cemburu melihat kanvas orang lain yang lebih ceria.

Tapi berus terus menari, menambah warna-warna lain. Tahun yang berlalu bukan mudah, hati yang patah bukan sedikit, air mata yang mengalir bukan setitis. Tapi berus itu terus menari mengikut rentak masa. Mengikut bentuk taqdir.

Akhirnya mulut tersenyum puas. Gambar yang dibentuk menunjukkan rupa, memberi ceria. Malah terasa, lebih berwarna dari yang lain.

Dari pelajar yang agak cemerlang di MRSM, kemudian gagal di matrikulasi, patah hati ke universiti, tiba-tiba terbang ke Jordan menadah ilmu agama, akhirnya telah pun bergelar pelajar Perubatan. Siapa sangka?

HARI-HARI PERTAMA



"Akak tahun berapa?", tanya Madihah, pelajar cemerlang SPM Malaysia.

Saya dan Tim tergelak besar!

"Eh, akak batch awak la.. Ape la awak ni"
"Ooo.. Akak mesti terer kan?"
"Kalau akak terer, tak de la awak keluar paper, akak yang keluar. Hehe"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




"Syie nak duduk rumah siapa? Zue cadangkan duduk rumah, senang. Nak rumah yang sebaya dengan Syie ke, nak rumah yang 2nd year?"

"Em, Syie rasa nak duduk sakan je, duduk dengan satu batch. Yelah, Syie dah la private, nanti makin payah rapat dengan adik-adik ni kalau duduk luar. Nanti apa-apa hal tentang bacth sure terlepas"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Syie, macam mana hari pertama?", tanya Weam, teman Arab di Mafraq dahulu.

"Ya Allah, ta3ban jiddan jiddan. Al yom tobakhtu buka-an (Penat sangat! Hari ni saya masak sambil menangis)"

"Leisy habebti..? (Kenapa sayangku?)"

"A-shan, hia akbar min jami3-atuna wa ba3id minas sakan (Universiti ini jauh lebih besar, tambah pula ia jauh dari asrama saya"

"Ya Allah, miskin enti. Insha Allah kher.. Birbalik a3la halik. (Kesiannya kamu, insha Allah semuanya akan baik-baik sahaja)"

"Insha Allah. Ana mushtaq laki. Abadan, mafi Arabiyat zai enti ya sodiqati (Saya rindu pada kamu. Sekali-kali tak ada teman Arab seperti kamu"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Rajinnye K.Shie baca buku"

"Mestilah. Takut kot nak lawan best student macam korang ni. Terpakse la usaha lebih!"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Syie, K.Bun nok mari Irbid nih."

"Doh mari ah. Tido sakan aku. Buleh tolong masok skali, aku ekzeng besoknye. Tapi mitok maapla, dok dang nok layang nanti"

"Dakpe-dakpe, K.Bun nok tumpang tido je"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"K.Shie, bila nak mari melawat Tirah...."

"Alamak sayang, K.Shie hujung minggu memang exam.. Hari Jumaatnye pun bukan cuti sangat, ada kelas tafaquh siang tu. Tirah la datang sini.."

"Ala, K.Shie, hirom (selimut tebal) K.Shie Tirah guna. K.Shie nak semula tak?"

"Guna je lah. Ntah bila K.Shie nak singgah sana.."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




"Nak masak hari apa?"

"Kite tak kesah, tapi Kimah tiap hari kot balik lambat"

"Letak je lah mana-mana, K.Shie balik awal hari Ahad, Selasa, Khamis"

Geng Dulang!

Entah macam mana kita jadi geng ye?

Ayam Palembang, memang masakan rasmi kita!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"K.Shie, nah"

"Ape ni K.Bie, saspen je.."

Sampul surat dibuka, dan isinya dibaca.

"Aaaa!! Rasa macam dapat masuk AF!!"



PERTENGAHAN JALAN, PANCIT DAH!

"Dulukan, selalu tengok K.Shie baca buku Campbell tu.."

(***Sengeh je la***)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




"Syie datang sini tak raya Haji nanti?"

"Tak rasanya, Syie raya sini lah K.Aina.. Hari tu Raya Puasa dah kat sana, kita kena la adil, dulu kampung belah sana, sekarang kampung belah sini la pulak kan.. Hehe"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




"Nur, kemari"

"Alamak, Dokter nak marah aku ke...."

"Nur, awak sudah tak hadir 2 kali. Macam mana kesihatan awak?"

"Alhamdulillah, kadang-kadang sakit semula. Maaf doktor, markah saya pun tak berapa bagus kan?"

"Eh, ok ni. Cukup baik bagi orang yang jarang hadir ke kelas. Tak mengapa, saya tahu awak kurang sihat"

PENGHUJUNG YANG PENUH DEBAR



".........."

"K.Shie, jangan risau.. Dulu Fizik saya teruk. Belas-belas je. Second exam boleh je dapat fullmark. Insha Allah, kena usaha lagi.."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"K.Shie, K.Shie tau tak kitorang risau sangat dengan K.Shie. Mase K.Shie demam tu K.Shie sedar tak keadaan K.Shie? Daripada bising-bising macam ni, tiba-tiba teruk sangat sakit"

"Ke K.Shie rindu rumah sampai sakit-sakit ni?"

Bila bangun dari tidur, tiba-tiba nampak Qalbi sedang baca buku di penjuru katil.

"K.Shie lapar?"

"Mana semua orang? Qolbi...?"

"Semua pergi program API tu. Tu yang Qolbi datang jaga akak"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Syi nanti cuti nak pergi mana?"

"Saya tak pergi mana-mana la kak. Duit tak ada. Baik saya duk sini hafal Quran. Oh ya, masukkan je nama saya untuk apa-apa kerja sepanjang cuti ni. Sedia berkhidmat"

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"Eh korang? Oh, nak sambut birthday Husna ye. Sambut la ye, K.Shie tengah tension ni. Sory ye?"

"Eh, apa ni Bibot?"




"K.Shie, kitorang semua sayang K.Shie. Bukan kitorang nak halau K.Shie balik, tapi nak suruh K.Shie pulihkan balik semangat K.Shie. Lepas tu balik Malaysia cek kesihatan tu.."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


"K.Shie, saya tak bawa calculator!"

"Hah?? Biar benar Nana! Dah macam mana Fizik ni?"

"Saya pinjam-pinjam je lah. Nanti saya minta taw"

"Orait, mintak je. K.Shie rasa K.Shie tak guna sangat pun. Hehe....."

Lepas exam.

"Cemana?"

"Ntah la. Susah juga. Fasya tak ingat rumus!?

"Same la. Ade yang dah ingat rumusnye, tapi tengah jalan lupa rumus lain. Adoi.. K.Shie kena bawa balik buku Fizik ni ke Malaysia. I have to get ready for MAKE UP exam!"

"Hm.. Dah, jom celebrate. Dah habis sem!"



"Huh, tak rasa apa-apa pun!"



Hidup ini, banyak perkara yang menanti kita. Jika di pertengahan jalan, terasa sudah seperti tak mampu melangkah, bertatihlah sikit-sikit. Jangan pernah berhenti, jangan pernah rasa diri itu malang dan tak beruntung. Kerana tiap manusia di dunia ini, ada rezekinya tersendiri. Mungkin bukan hari ini, siapa tahu ia akan menjadi sesuatu yang JAUH lebih baik. Pokok pangkalnya, SABAR.

Kita bukan tak bertuah, cuma tuah itu menanti waktu yang tepat untuk muncul!

11 comments:

Dr. Nur Farah Aisyah said...

K.Shie!
Oh,smpt lg ye kamu mengupdate blog dlm 'kesibukan' kte brgmbira mnymbut tamatnya semester 1 ni,huhu..
Ha3,thanx la ye sbb mmsukkan jgk name 'fasya' yg faymes tu dlm post ni...

'Ntah la. Susah juga. Fasya tak ingat rumus!?'

heeee~
Isk3,terharu ble bc post ni..
Xsgka sdh 1 sem kte brsma,
ckp padat dgn plbgai mmori suka duka bersama..
Agknya,bgaimana 6thn mndtg yg bkal kte tempuhi?
Semoga saja SABAR itu setia menghuni dalam diri <3~

a.beduh said...

slm, acca, menarik2, dengan sabonye daku membace :)

wan afifah said...

salam,

sedihnya... selalu sngt mndengar cerita atau mmbc tntng kisah hidup orng len,..

"Jangan pernah berhenti, jangan pernah rasa diri itu malang dan tak beruntung...

p/s: jngn lupe wt blk daun pohon tin ek.. hu2.. kepil dlm buku..

dR.AiNoN said...

waahh,k.shi memg full striry la dr mule sem 1 smpai abes dy cter...menrk2..
blek msia jgn lpe bwk buah tgn dr msia..winduu nk blek msia..huwaaa33!!!!
bwk mknn msia byk2..

Mohd Afiq Mohd Saleh said...

salam wbth. keifak ukhti

saya xtahu mahu menggelarkan apa, doktor atau ustazah. namun kedua2nya layak di title kan..

kronologi yang mengundang tabah pada sebuah kekuatan untuk seorang yang berjiwa besar dalam hidupnya. tahaniah!

beralah beerti menutup lembaran dan warna-warni 'KANVAS'.

teruskan usaha, kerna usaha itu akan memaknakan sebuah KEHIDUPAN.

Ulumcordova said...

Hebat adik ana sorang ini setelah menongkah arus kehidupan di bumi anbia. Tahniah Shie.. Ana yakin Shie akan lebih mantap nanti. Ana doakan sukses sokmo! :)

Shazwani Mazuki said...

Salam syie..
syie,bait kata2 syie cukup menyentuh hati kwani.bergenang jgk air mata ni..

kwani doakan syie thabat di sana.mg perjuangan syie bersama redha Allah diiringi kejayaan cemerlang sebagai bakal doktor muslimah.amin..

salam sayang dr Malaysia.. (^_^)

Anonymous said...

terus berusha,istiqomah.
k.syie boleh!!
best bace citer2 k.syie.
-mieha-

cinta tut.. said...

alahai..
xpe k.syie,sama2 kita pnjat gnung yg masih tngi ek..
mkin didaki mkin tnggi rpenye...

Anonymous said...

xpe la syie.org yg pernah jatuh & merasai kegagalan lebih manis bila berjaya nanti kerana dia merasa betapa susahnya untuk berjaya berbanding orang yg berjaya dan x pernah jatuh2...
same la kiter sbnrnya..
tapi bila jatuh jangan sampai x bangun2.Allah sediakan rezeki depan mata kita sangat banyak dan luas.so kne la kita cari...

Aini Murni said...

betul tu... bukan rezeki itu tak de... cuma lewat sedikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 Terbang | Lihat | Tafsir. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates | Blogger Styles | WP by Masterplan