>>test

Thursday, July 16, 2009

Kampung Buku

Saya tak tahu sejak bila kecintaan saya tumpah pada buku.

Seingat saya, sejak kecil umi dan abah rajin mengangkut kami anak-beradik ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. Saya masih ingat, saya berjaya membodek 3 set Majalah Bintang Kecil sebanyak 50 sen per set.

Sehingga hari ini, siapa yang pernah memasuki rumah saya, akan menyaksikan kesempitan setengah rumah, yang disebabkan oleh rak-rak buku yang beratur sepanjang koridor.


Umi sering belikan kami buku bergenre sains dan kisah-kisah Al Quran. Ada banyak set buku sains tentang alam, tumbuhan, dinasour dan sebagainya. Jua buku dogeng dan berpuluh buku pra membaca dalam bahasa Inggeris. Yang paling abang (Along) saya minat adalah buku oregami, komik dan buku fiksyen. Ala-ala perlawanan raksaksa. Wang belanjanya juga sering dilunaskan untuk membeli komik Dragon Ball. Angah jarang melekat pada buku, dia lebih suka beraktiviti.

Saya pula, suka cerita dogeng Inggeris dan rakyat. Serta kisah dari Al Quran. Tak lupa, majalah Tatih yang hari ini dikenali dengan nama Asuh. Adik saya Hilmi suka buku sains, dengan praktikal eksperimen. Manakala Azrul paling minat dengan dinasour serta haiwan reptilia seperti biawak dan ular.

Ya, umi dan abah mengenalkan kami dengan beribu buku sejak kecil. Tapi tak pernah pula saya terfikir untuk meletakkan MEMBACA sebagai hobi.

Sewaktu di matrikulasi, buku agak sukar diperoleh. Matrik Gambang jauh didalam hutan, hendak ke kedai mengambil masa 45 minit perjalanan. Satu-satu untuk membaca adalah perpustakaan matrik. Paling saya suka adalah Reader Digest, hingga pernah terkantoi dengan 'scanner' di pintu perpustakaan kerana menyeludup buku.

Kemudian saya dipaksa oleh senior untuk menghabiskan 5 buku. Waktu itu pertama kali saya merasakan bacaan menjadi satu beban. Kerana kata mereka, membaca bukan hobi, tapi adalah satu tanggungjawab.

Rak buku zaman matrikulasi. Buku akademik hanya 5 buah


Semester kedua di matrik, saya punyai satu hobi baru, memborong paling kurang 3 majalah setiap kali keluar hujung minggu. Antaranya ialah Majalah Anis, Milenia Muslim dan Al Islam.

Setelah itu kegilaan saya terhadap buku bertambah. Hingga saya masuk ke UTHM, setiap kali keluar terutamanya perjalanan yang jauh, pasti majalah sebegitu menemani. Majalah menjadi pilihan saya kerana formatnya yang kompak tidak membebankan minda serta isu-isunya paling semasa dan bernas.

Pernah saya katakan pada teman serumah di UTHM dulu, "Kalau boleh Syi nak hantaran kahwin nanti set buku lama Anis, Milenia dan langganannya sekali. Mas kahwin, baucar kedai MPH seumur hidup!"

Kalau Cikgu Abu sedang menjalankan projek Puteh Book Gardennya, saya pun punya impian yang hampir sama. Ingin saya bangunkan satu perkampungan yang didatangi oleh pencinta ilmu. Kampung yang dipenuhi buku, bukan untuk dimiliki tapi untuk dikongsi.

Seperti dalam cerita The Reading Room (2005)Sinopsisnya di sini

Kampung Buku itu, akan saya himpunkan buku berbagai genre, lama dan baru. Agar Kampung Buku dapat membentuk masyarakat yang cintakan ilmu. Yang akhirnya ilmu itu, menghubungkan mereka pada Pencipta Ilmu. Yang menjadi medan bertemu bagi tua dan muda. Menyemai benih pengetahuan dan ukhuwah.

Ah, bila agaknya cita-cita saya akan tercipta?

1 comments:

Shazwani Mazuki said...

Salam syie..lame menanti pengisian tbaru drpd syie.. ;)
mg ilmu yg diperolehi dpt dikongsi bersama..
jom baca buku dan amalkan! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2009 Terbang | Lihat | Tafsir. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates | Blogger Styles | WP by Masterplan